March 12, 2018

September 29, 2017

Please reload

Recente berichten

STEP wordt opleider van BRANDWEER WEST-VLAANDEREN

March 21, 2018

1/6
Please reload

Uitgelichte berichten

BLESSURE: wat te doen bij tenniselleboog of epicondylitis?

TENNISELLEBOOG / EPICONDYLITIS – WAT IS HET JUIST?

 

Over deze blessure bestaan heden ten dage nog altijd veel misvattingen en misverstanden. Tenniselleboog is een frictiesyndroom en wordt veroorzaakt door wrijving van een strak gespannen pees over de epicondyl. “Epicondyl” is de knobbel op de elleboog (zie rode stip afbeelding), en “itis” is ontsteking. Epicondylitis is dus de ontsteking van het glijweefsel onder de pees, een soort blaarvorming ontstaan door het vele wrijven tegen de elleboogknobbel. Epicondylitis is de medische term, tenniselleboog de lekenterm.

 

STEP (STichting Ergonomie en Preventie & ontwikkelaar van de Rafys braces) schreef in 1992 al een wetenschappelijk artikel over de tenniselleboog als een frictiesyndroom en in 2007 werd dit gevolgd en ook aangetoond door BUNATA 2007 in the Journal of Bone and Joint Surgery. Dit werd door hem minutieus onderzocht en rijk geïllustreerd met afbeeldingen en met een perfecte illustratievideo van dit wrijvingsmechanisme. Klik op deze link om de illustratievideo te bekijken.

 

HOE ONTSTAAT EPICONDYLITIS OF TENNISELLEBOOG?

 

Bij buiging van de elleboog loopt de pees vóór de epicondyl en wanneer u de strekbeweging van de arm naar de eindstand maakt, schuift de pees over de epicondyl. Hierdoor ontstaat er een wrijving ter hoogte van de epicondyl of elleboogknobbel. Epicondylitis is een blessure die ontstaat door een overbelastende beweging, zijnde door te veel te knijpen en tegelijkertijd de arm te strekken naar de eindstand. 

HOE BEHANDEL JE EEN TENNISELLEBOOG?

 

Wat NIET doen?

 

Bij een tenniselleboog is er lang onduidelijkheid geweest over de juiste oorzaak en aldus over de juiste therapie. Zo werd en wordt er de dag van vandaag nog steeds slechte therapieën, zoals frictie en warmte therapie, toegepast. Aangezien er bij een tenniselleboog sprake is van een wrijvingsblessure en blaarvorming van het glijweefsel onder de pees van de epicondyl, mag je op die plaats absoluut niet frictioneren en warmte toedienen. 

 

Wat WEL doen?

  • Voorkomen van provocerende bewegingen en overbelasting

Het belangrijkste bij een tenniselleboog is het voorkomen van provocerende handelingen en bewegingen, zodat het natuurlijk herstel wordt beschermd en bevorderd.

 

STEP heeft allerhande hulpmiddelen ontwikkeld om de mens te helpen bij het voorkomen en het beperken van die provocerende handelingen. Deze hulpmiddelen kregen de naam: RAFYS braces / hulpmiddelen

 

Wanneer gebruik je welke brace / hulpmiddel? 

 

1. Wanneer strekken van de arm NIET pijnlijk is, maar KNIJPEN pijn uitlokt, moet de knijpkracht  worden beperkt.

 

Wanneer het knijpen en niet het strekken van de arm pijn uitlokt, is het Rafys Tenniselleboogbandje een goed hulpmiddel, gezien het de knijpkracht beperkt.

 

Het Rafys Tenniselleboogbandje is een neopreen bandje met een vleugelvormig drukelement. Dit drukelement wordt geplaatst op de spierbuik van de spier en onderdrukt zo de contractie van de spier, en zo ook de knijpkracht. Hierdoor is er minder trekkracht en spanning op de aangedane pees, en vervolgens ook een minder harde wrijving op het glijweefsel onder de pees.