top of page

BLESSURE: rugpijn (lumbago, hernia)...hoe aanpakken?


Rugpijn - hoe aanpakken?

Uit statistieken blijkt dat 80 à 85% van de bevolking ooit rugklachten zal ontwikkelen, wat een enorm groot aantal is. Verder kunnen we ook vaststellen dat 60% van de patiënten – ondanks behandeling – binnen het jaar hervallen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?


Wat is de oorzaak van rugklachten?


De rugklachten ontstaan in het algemeen dagelijks leven in grote mate door foutieve houdingen en bewegingen. We zien dan ook dat na frequent zitten, bukken en/of tillen met een BOLLE rug dan ook een lumbago, hernia en zelfs ischias kan ontstaan. We spreken dan ook van BOLLE rugklachten, dit zijn rugklachten tijdens bukken, tillen en zitten. Zolang er niets verandert aan het rug- en lichaamsgebruik van de patiënt, zal hij helaas blijven hervallen en zullen zijn/haar rugklachten terugkomen en zelfs verergeren van een lumbago naar een hernia.


Wat is nu eigenlijk een lumbago en een discus hernia?


Het is een blessure van de tussenwervelschijf of de discus. Onze wervelkolom is heel sterk, maar ook een heel erg delicaat instrument. Het is dan ook belangrijk dat we begrijpen hoe de rug en de discussen functioneren. Bij zitten of tillen met een bolle rug zien we dat de discus vervormt en dat de belasting te groot wordt. We kunnen dit als volgt illustreren:

Door de bolle rughouding wordt de discus in de lage rug aldus vervormd en wordt alle kracht en de kern van de discus naar achteren (= het zwakste gedeelte) geduwd, zodat de ligament-banden van de discus beginnen te scheuren van binnen naar buiten. Wanneer de achterste ligament-banden van de discus zijn verrekt, spreken we van een lumbago. Wanneer de buitenste ligament-banden van de discus zijn gescheurd, spreken we dan weer van een hernia prolaps. In dit geval komt de kern van de discus via de scheur/hernia naar buiten. In deze gevallen spreken van Primaire Discogene Aandoeningen =P.D.A.


Wat is nu de juiste aanpak voor de BOLLE rugklachten, zoals lumbago, hernia en ischias?


STAP 1: SCHOLING – VEILIG RUG GEBRUIK – BACKPERFECT


Om bolle rugklachten te vermijden en aan te pakken, is de eerste belangrijke stap: het toepassen van veilige rug- en lichaamsgebruik. Dit wil zeggen dat we niet meer mogen heffen, tillen en zitten met een bolle rughouding. We willen namelijk vermijden dat alle druk en kracht op de achterste ligament-banden van de discus terecht komen, en vervolgens gaan scheuren. Het is dan ook noodzakelijk om tijdens het heffen, het tillen en het zitten dat de discus in zijn meest neutrale vorm wordt gehouden. Dit is namelijk het geval wanneer de druk en de kracht centraal op de discus terecht komt. Op deze wijze wordt de belasting het beste en symmetrisch verdeeld en opgevangen op de ligament-banden van de discus. Veilig heffen en tillen gebeurt dus met een rechte rug, waarbij we een scharnierbeweging maken in de heupas en lichtjes door de knieën plooien. We spreken dan van BackPerfect® en de GewichtHeffersTechnieken van STEP (= Stichting Ergonomie en Preventie).

Onze missie bestaat dan ook in het aanleren van veilig rug- en lichaamsgebruik en zo de fysieke overbelasting te voorkomen. Bij het aanleren van dit veilig ruggebruik kan er gebruik gemaakt worden van medische hulpmiddelen, die u verhinderen dat u steeds opnieuw in de fout gaat.


We spreken dan van de STEP alarm- en scholingsbraces:

Deze alarm- en scholingsbraces worden gebruikt in de thuissituatie of bij uw kinesist, die u de STEP GewichtHeffersTechniek aanleert. De STEP kinesisten die u de GewichtHeffersTechniek kunnen aanleren zijn o.a.: Eric Schenck (Berchem), Jan Sels (Deurne), Peter Horemans (Berlaar), etc.


Meer info over deze braces kan u terugvinden op de webshop van Ergomedics. Voor meer vragen over de opleidingen en of medische hulpmiddelen, gelieve een mailbericht te sturen naar info@ergomedics.be of info@step-belgie.com.


STAP 2: BESCHERMING – MEDISCHE HULPMIDDELEN


Het is van belang dat u bij rugklachten niet alleen rugschool volgt, maar dat u ook zorgt voor bescherming. We zien namelijk dat mensen in het begin regelmatig in de fout gaan, en hervallen in hun oude gewoontes. Vooraleer een beweging een automatisme wordt, dient dit namelijk minstens 2000 keer te worden herhaald. Het is dan ook uiterst van belang dat u zorgt voor bescherming en vermijdt dat u in uw oude lichaams- en ruggebruik hervalt.


Deze bescherming wordt geboden door de Rafys-hulpmiddelen, welke speciaal werden ontwikkeld door de wetenschappelijke stichting STEP. Dit zijn namelijk de Rafys Low Back braces en de Rafys PDA braces:

Rafys Low back brace anatomisch
low back brace recht
Low back brace compleet anatomisch + leer


Low back brace recht + leer
PDA Werk sport
PDA LWK Rugbrace 18 cm leer

Daarnaast kan u zich tijdens het zitten ook beschermen tegen een bolle rughouding met de Rafys Rugkussens:


Rugkussen standaard
LordoZit Traagschuim
Zitwig anatomisch

STAP 3: THUISOEFENTHERAPIE – TRACTIE


Zelfs wanneer je bij de kinesist in behandeling bent, breng je maar een fractie van de oefentijd bij hem/haar door. U kan naast bescherming, ook thuis nog heel wat doen. U kan de goede til- en hef technieken consequent toepassen in uw dagelijks leven, dit met hulp van de Rafys-hulpmiddelen en daarnaast kan u ook tractieoefeningen uitvoeren.


Bij tractie of hangen aan een deurrekstok ontstaat er namelijk een onderdruk in de kern van uw discus en wordt de kern hierdoor terug naar het centrum gezogen. Wanneer u na de tractie fel achteroverbuigt, wordt de kern dan nog meer naar het centrum teruggeduwd.


Voor meer informatie over het STEP Rugschoolprogramma BackPerfect of over de Rafys hulpmiddelen kan u terecht bij:

*********

Bronnen: STEP Nederland en STEP België. Producten: Rafys-producten (webshop) Publicatie: Gerlinde Roobrouck

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page