top of page

BLESSURE: wat te doen bij tenniselleboog of epicondylitis?

TENNISELLEBOOG / EPICONDYLITIS – WAT IS HET JUIST?


Over deze blessure bestaan heden ten dage nog altijd veel misvattingen en misverstanden. Tenniselleboog is een frictiesyndroom en wordt veroorzaakt door wrijving van een strak gespannen pees over de epicondyl. “Epicondyl” is de knobbel op de elleboog (zie rode stip afbeelding), en “itis” is ontsteking. Epicondylitis is dus de ontsteking van het glijweefsel onder de pees, een soort blaarvorming ontstaan door het vele wrijven tegen de elleboogknobbel. Epicondylitis is de medische term, tenniselleboog de lekenterm.


Copright BruceBlaus – https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATennis_Elbow.png

STEP (STichting Ergonomie en Preventie & ontwikkelaar van de Rafys braces) schreef in 1992 al een wetenschappelijk artikel over de tenniselleboog als een frictiesyndroom en in 2007 werd dit gevolgd en ook aangetoond door BUNATA 2007 in the Journal of Bone and Joint Surgery. Dit werd door hem minutieus onderzocht en rijk geïllustreerd met afbeeldingen en met een perfecte illustratievideo van dit wrijvingsmechanisme. Klik op deze link om de illustratievideo te bekijken.


HOE ONTSTAAT EPICONDYLITIS OF TENNISELLEBOOG?


Bij buiging van de elleboog loopt de pees vóór de epicondyl en wanneer u de strekbeweging van de arm naar de eindstand maakt, schuift de pees over de epicondyl. Hierdoor ontstaat er een wrijving ter hoogte van de epicondyl of elleboogknobbel. Epicondylitis is een blessure die ontstaat door een overbelastende beweging, zijnde door te veel te knijpen en tegelijkertijd de arm te strekken naar de eindstand.

HOE BEHANDEL JE EEN TENNISELLEBOOG?


Wat NIET doen?


Bij een tenniselleboog is er lang onduidelijkheid geweest over de juiste oorzaak en aldus over de juiste therapie. Zo werd en wordt er de dag van vandaag nog steeds slechte therapieën, zoals frictie en warmte therapie, toegepast. Aangezien er bij een tenniselleboog sprake is van een wrijvingsblessure en blaarvorming van het glijweefsel onder de pees van de epicondyl, mag je op die plaats absoluut niet frictioneren en warmte toedienen.


Wat WEL doen?

  • Voorkomen van provocerende bewegingen en overbelasting

Het belangrijkste bij een tenniselleboog is het voorkomen van provocerende handelingen en bewegingen, zodat het natuurlijk herstel wordt beschermd en bevorderd.


STEP heeft allerhande hulpmiddelen ontwikkeld om de mens te helpen bij het voorkomen en het beperken van die provocerende handelingen. Deze hulpmiddelen kregen de naam: RAFYS braces / hulpmiddelen


Wanneer gebruik je welke brace / hulpmiddel?


1. Wanneer strekken van de arm NIET pijnlijk is, maar KNIJPEN pijn uitlokt, moet de knijpkracht worden beperkt.


Wanneer het knijpen en niet het strekken van de arm pijn uitlokt, is het Rafys Tenniselleboogbandje een goed hulpmiddel, gezien het de knijpkracht beperkt.


Het Rafys Tenniselleboogbandje is een neopreen bandje met een vleugelvormig drukelement. Dit drukelement wordt geplaatst op de spierbuik van de spier en onderdrukt zo de contractie van de spier, en zo ook de knijpkracht. Hierdoor is er minder trekkracht en spanning op de aangedane pees, en vervolgens ook een minder harde wrijving op het glijweefsel onder de pees.2. Wanneer het STREKKEN van de arm al pijnlijk is, gebruiken we strekbeperkende hulpmiddelen.


STEP / Rafys heeft hulpmiddelen ontwikkeld die de strekbeweging van de arm beperken en voorkomen.


Hiervoor kan geopteerd worden voor twee modellen:


De Rafys Elleboogbrace met kruisbanden is een neopreen armkous met een uitsparing aan de elleboog en kruisbanden.

De kruisbanden worden zo afgesteld, dat de patiënt de strekbeweging naar de eindstand niet meer kan maken. Op deze wijze wordt de wrijving van de pees over de epicondyl bij het strekken tegengegaan en wordt het natuurlijk herstel bevorderd.


De Rafys elleboogorthese is een neopreen elleboogkous met een metalen spalk en kruisbanden.


Rafys Elleboogorthese

De elleboogorthese remt de strekking van de arm nog meer af dan de elleboogbrace met kruisbanden. Bij de elleboogorthese hangt de arm minder in de kruisbanden en wordt het gewicht van de hangende arm beter verdeeld over de kruisbanden en de spalk. Evenwel is de elleboogorthese niet geschikt voor sportsituaties, de elleboogbrace dan weer wel.


3. Wanneer STREKKEN én KNIJPEN en zelfs de vingers bewegen pijn uitlokt, zullen we zowel de strekking als het handgebruik tijdelijk beperken.


Wanneer er sprake is van een hardnekkige tenniselleboog, zodat zelfs de vingers bewegen pijn uitlokt, moet er tijdelijk ernstig worden ingegrepen op de beweging van het hand.


STEP heeft hiervoor de Rafys Handspalk ontworpen. Deze spalk zorgt ervoor dat de drager de hand niet kan gebruiken om voorwerpen op te pakken en aldus te knijpen en vingers te bewegen.

Rafys Prefab Handspalk


Wanneer je deze handspalk een aantal keren per dag inzet, dwing je rust voor de tenniselleboog af en wordt het natuurlijk herstel bevorderd. Bijkomend wordt de drager bewust van het vele gebruik van de arm en hand, en leert hij tijdelijk om zijn arm en hand anders te gebruiken. (voor meer info zie volgende link)

  • Thuistherapie

Naast allerhande hulpmiddelen om provocerende bewegingen te voorkomen, kan de patiënt ook thuistherapie toepassen om zijn natuurlijk herstel te bevorderen.


Ten eerste kunnen stretchoefeningen voor de tenniselleboog een positieve invloed hebben op uw herstel. Het is namelijk belangrijk om de spierlengte van de hand en elleboog op peil te houden, en dit kan met de volgende rekoefeningen:


Naast stretch- en rekoefeningen is het ook van belang om uw hand- en armspieren op peil te houden, maar OPGELET: eerst moet u het natuurlijk herstel van de tenniselleboog toelaten! Dit wil zeggen, dat vooraleer u mag starten met hand- en armspier oefeningen, alle bewegingen, d.i. knijpen, strekken, knijpen en strekken, opnieuw pijnvrij moeten zijn.


U kan dan uw hand- en armspieren terug langzaam opbouwen, maar dan wel in een veilige elleboog- en armpositie. Luister naar uw lichaam en vermijd overbelasting! Deze spiertraining kan o.a. met Squeeze Eggs, Theraflex Putty of de Handmaster.


Tot slot kan de patiënt thuis zelf zijn onderarm spieren masseren, dit met warmmakende massage olie. De warmmakende olie of zalf, zoals Chemotherm kan de pijn en spanning in de onderarm spieren gunstig beïnvloeden.


OPGELET: NIET masseren op de pijnlijke elleboogknobbel of epicondyl! Ten gevolge van de wrijving – en blaarvorming van het weefsel onder de pees aan de elleboogknobbel, is koeling en een coldpack voor de epicondyl of elleboogknobbel aangeraden.


************

Wetenschappelijke bronnen: – STEP boek Tenniselleboog (link) – Humane Ergonomie bij Tenniselleboog (STEP Nederland & STEP België) – B. BRUGGEMAN & J.H KOOKE: Epicondylitis: een frictiesyndroom?? in Fysio/Therapie 2000 / vol. 2 / no. 1 / 1992. – BUNATA: Anatomic Factors Related to the Cause of Tennis Elbow in the Journal of Bone and Joint Surgery / 2007 – STEP Nederland – http://www.step.nl – STEP Nederland – http://www.epicondylitis.nl

Fotomateriaal bronnen: – STEP Nederland (www.step.nl – http://www.epicondylitis.nl) – BruceBlaus – Rafys BV – Ergomedics bvba


Publicatie: Gerlinde Roobrouck

Producten/Merken: Rafys, Msd – terug te vinden op www.webshop-ergomedics.be

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page